Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева награди победителите в инициативата „Незабравимото“ на радио „Фокус“ и министерството на образованието за популяризиране на българските литературни шедьоври
29/05/2019
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева награди победителите в инициативата „Незабравимото“ на радио „Фокус“ и министерството на образованието за популяризиране на българските литературни шедьоври. Конкурсът, който е под патронажа на председателя на парламента, има за цел да провокира по-широко познаване на родната история и литература. В рамките на 12 седмици бяха представени цитати от произведения на едни от най-известните български поети и писатели, сред които „Арменци“ на Пейо Яворов, „Живот“ на Михаил Белчев, „Душата ми плаче за сняг“ на Стефан Цанев, „Ден на гнева“ на Гео Милев, „Азбучна молитва“ на Константин Преславски и др.
 
Трябва да накараме младите хора да се интересуват от българската патриотична литература, подчерта Цвета Караянчева и допълни, че идеята за осъществяването на инициативата „Незабравимото“ е на покойния основател на Информационна агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов. Председателят на парламента отбеляза способността на Красимир Узунов да събира около себе си хора с противоположни политически възгледи и да ги сприятелява. Ние загубихме голям приятел и истински патриот в сърцето си, който духом остава с нас, каза още Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание добави, че конкурсът „Незабравимото“ дава възможност на всички да си припомнят ценностите на писаното българско слово и в края на своето изказване рецитира част от стихотворението „Новото гробище над Сливница“ от Иван Вазов.
 
Управителят на Информационна агенция и Радио „Фокус“ Тетяна Узунова благодари на всички, ангажирани с инициативата, за тяхната всеотдайност и професионализъм. Тя припомни и думите на полковник Борис Дрангов: „Бъди възторжен идеалист, смел до безумство, влюбен в България до фанатизъм, честен до самопожертване“. 
 
Печелившите в конкурса „Незабравимото“ бяха наградени с книгата „Бойните маршове за честта и славата на България“, към която е включен и компакт диск със 17 бойни марша от стотици български военни песни.
 
На събитието присъстваха още народни представители, общественици и журналисти.  
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини