Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Фототипно издание на Търновската конституция вече се намира в Библиотеката на Конгреса – най-старата федерална културна институция в САЩ
22/05/2019
Извънредният и пълномощен посланик на Република България Тихомир Стойчев дари на Библиотеката на Конгреса копия на Търновската конституция, издадени по повод на 140-та годишнина от нейното приемане. Документът бе приет от Марк Суейни, заместник-директор на Конгресната библиотека и Джейн Санчес, директор на Юридическата секция. Дарението бе направено от името на председателя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева.
 
„На тържествено заседание, проведено в старопрестолния град Велико Търново на 16 април 2019 г., чествахме 140 години от приемането на първата българска конституция. По повод годишнината Народното събрание подготви две фототипни издания на този основен закон – Конституцията на Княжество България от 1879 г. и Конституцията на Царство България /Сребърна конституция/ от 1911 г. в резултат на обявяването на Независимостта на България. Като израз на приятелските отношения между нашите два народа и на уважение към Библиотеката на Конгреса на САЩ – авторитетна и водеща американска институция, Ви предоставяме двете фототипни издания. За нас ще бъде чест те да станат част от колекцията от безценни книжа и документи, които се съхраняват в Библиотеката“, се казва в писмото на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева до председателя на Камарата на представителите в 111-ия Конгрес на САЩ Нанси Пелоси. 
 
„Съвременният демократичен български конституционализъм има дълбоки и здрави устои, положени още в епохата на националното Възраждане. На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият български основен закон, възродил България за нов политически живот и открил пътя й към модерната европейска държавност“, заяви при представянето на документа посланикът на България в САЩ Тихомир Стойчев. Той допълни, че Търновската конституция е една от най-демократичните и либерални за времето си, която въвежда принципа за разделение на властите – изпълнителна, законодателна и съдебна, и гарантира равенство на всички граждани, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност. 
 
Марк Суейни благодари за ценното дарение и заяви, че с интерес очаква и други важни за нашата страна издания да станат част от колекцията на Библиотеката на Конгреса. 
 
На събитието присъстваха американски граждани, владеещи български език, които с интерес следят новите попълнения в Библиотеката. 
  
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини