Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Народното събрание беше представен новият сборник на проф. Георги Фотев "Европейските ценности - новата констелация"
09/05/2019

На 9 май 2019 г. в Народното събрание беше представен новият сборник на проф. Георги Фотев "Европейските ценности - новата констелация". Изданието е базирано на данни от Петата вълна на Европейското изследване на ценностите.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза при представянето на книгата, че през февруари, когато в парламента се състоя кръгла маса на тема "Има ли криза на европейските ценности?", заедно с проф. Фотев са си обещали, че когато е готов сборникът, неговото представяне ще бъде в Народното събрание. Радвам се, че спазваме това обещание и то в един много особен ден - Денят на Европа, подчерта тя. Днес е важно, че всички празнуваме Деня на мира, защото мирът е най-ценното и всички сме обединени от желанието децата ни да живеят в мир, заяви Цвета Караянчева. Имаме по какво още да работим, затова са толкова важни предстоящите Европейски избори и ние като отговорни хора трябва да призовем всички български граждани да упражнят своето право на глас, подчерта тя.

Европейските ценности сами по себе си могат да са съвсем абстрактни, но те имат конкретно приложение, посочи при представянето на сборника ръководителят на департамент „История“ в Нов български университет проф. Веселин Методиев. Книгата е доказателство, че науката може да изгради текст, който да даде на хората от политиката, с надеждата, че те ще го прочетат, отбеляза той. Сборникът ни дава основание и да се запитаме защо днес ги няма лидерите, защо няма текстове от съвременните политици, а лежим само на наследството, подчерта проф. Веселин Методиев.

Това е сборник, който обобщава Петата вълна на изследването за европейските ценности, в рамките на което подробно се оценяват евроатлантическите нагласи на гражданите на Европа, посочи проф. Михаил Неделчев. Това е книга, която трябва да бъде прочетена от всеки политик, от всеки активен участник в гражданското общество, подчерта той.

На представянето на сборника "Европейските ценности - новата констелация" присъстваха еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, представители на България в Европейския парламент, кандидати за евродепутати, народни представители, изследователи и учени.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини