Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри в Бургас изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“, посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание
03/05/2019
По повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри в Бургас изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“. Представянето на документалната експозиция, подготвена от Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“, беше в изложбена зала „Александър Георгиев – Коджакафалията“. На откриването на експозицията беше представен и оригиналът на Търновската конституция.

Търновската конституция бележи свободния път на развитие на България, отбеляза в приветствието си Цвета Караянчева. Тя подчерта, че в Учредителното събрание са участвали различни хора – хора от възрожденския елит, участници в национално-освободителното движение, хора, които са обичали страстно свободата и своето Отечество. Подписвайки Конституцията на 16 април 1879 г., те имат тежката задача да поставят България на картата на Европа като самостоятелна сила и да начертаят какви цели ще си постави България занапред, заяви още председателят на парламента.

Цвета Караянчева допълни, че народните представители, които са се заели да напишат един от най-демократичните основни закони в Европа, са имали изключително много зрялост за времето си, защото са успели да загърбят всички различия и в името на България да подпишат Търновската конституция. По думите й българският народ обича свободата, затова и в Конституцията остават записани думите „Всякой роб от какъвто пол, вяра и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на Българска територия“. Разбира се, учредителите не забравят и заветите на Левски за това, че всички ще са равни пред Закона, независимо от произхода си или своите убеждения, отбеляза още председателят на Народното събрание.

Цвета Караянчева призова да предаваме на децата си, че имаме славно минало, че имаме славна история и всеки трябва да знае и да се гордее с нея.

В откриването на експозицията в Бургас участваха председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева, народни представители, председателят на ДА „Архиви“ доц. Михаил Груев и заместник-кметът на Бургас Йорданка Ананиева.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини