Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентаристи, изследователи и авторитетни учени представиха своите мнения по въпроса „Има ли криза на европейските ценности?“ на кръгла маса в Народното събрание
26/02/2019

Парламентаристи, изследователи и авторитетни учени представиха своите мнения по въпроса „Има ли криза на европейските ценности?“ на кръгла маса в Народното събрание. Пред участниците във форума бяха представени данни за България от Петата вълна на Европейското изследване на ценностите.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която откри дискусията, подчерта, че темата за „кризата на европейските ценности“ е актуална и фактът, че тя се дискутира на форум в парламента е знак, че колкото и критично Народното събрание да е възприемано от обществото, то остава автентичната среда за дебат, за политически разговор и за сблъсък на различни мнения. Различията са присъщи на демокрацията, но най-естествено е състезанието на идеи и визии за България да се случва тук – в парламента, а не извън него, подчерта Цвета Караянчева.

Споделям мнението, че европейците са изправени пред необходимостта от стратегически дебат за европейските ценности, заяви председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева смята, че е нужен искрен и откровен разговор с гражданите и без съмнение резултатите от Европейското изследване на ценностите са изключително полезен емпиричен ресурс.

Цвета Караянчева посочи, че европейските ценности са в основата на най-големите достижения на Европа. Всички сме изправени пред предизвикателството тези ценности да бъдат отстоявани и съхранени, това е отговорност за бъдещето, заяви тя.

Пред участниците в дискусията директорът на Центъра за изучаване на европейските ценности при Нов български университет проф. Георги Фотев заяви, че ЕС няма да се разпадне, защото в основата на неговото създаване са фундаменталните европейски ценности, някои от които са станали универсални. Ако се получи така, че те се разпаднат, това би предизвикало апокалипсис в света, смята той. Ние трябва да отстояваме и браним европейските ценности, ние европейците сме отговорни за тяхното съхранение, посочи проф. Георги Фотев.

Доц. Татяна Буруджиева отбеляза, че за медиите е присъщо да са свободни, да влияят на изборните резултати, да изразяват мнението и позициите на хората по отношение на управлението и политиците и да помагат за развитието на самото общество. Огромен проблем на съвременните медии е, че те се отказаха от две от основните си функции -  информационната и социализиращата, заяви Татяна Буруджиева.

Да си патриот и да си европеец вече не е синоним, подчерта на форума доц. Антоний Гълъбов. Той посочи, че резултатите от изследването на европейските ценности потвърждават тенденциите, свързани с усещането за капсулиране, оттегляне и загуба на доверие в институциите. Ядрото на проблема е, че обществото не може да постигне съгласие по близкото минало и затова не може да гради своето бъдеще, добави доц. Антоний Гълъбов.

Доц. Румяна Коларова изрази мнение, че в нагласите на българите има здрав реализъм и предстоящите европейски избори са тест за политиците. По думите й България догонва тенденцията, която се проявява в рамките на европейските демокрации, за отстъпление и ерозия на нагласи, които се смята, че са в основите на всеки демократичен режим.

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов отбеляза, че през изминалите 10 години и особено в последните 3-4 години Европа е много по-различна. Няма това спокойствие, няма тези цели, които могат да бъдат очертани като дългосрочен път за постигане и покриване на критериите и стандартите на Европа за тези държави, които се присъединяват към ЕС и за тези, пред които се отваря европейската перспектива, посочи той.

Всеки се стреми към Европа и разчита на солидарността на развитите икономики да помогнат на по-бедните държави, подчерта Цветан Цветанов. Той уточни, че такъв подход имат и Европейската комисия, и Европейският парламент във връзка с проектобюджета за новия финансов период. За България дори перспективата е по-добра, защото страната ще получи близо 4 млрд. лева повече.

През последните три години Европа е подложена на сериозна хибридна атака и, за голямо съжаление, има доста проводници, които спомагат това да се случва, посочи Цветан Цветанов. Новите европейски избори ще бъдат точно за това – дали ще заложим на системния подход или ще бъдем тези, които ще създадем условия за антиевропейското говорене, заяви той. Най-голямото предизвикателство за Европейските избори ще бъдат точно нуративите свързани с правовия ред и гражданското общество, смята председателят на ПГ на ПП ГЕРБ.

Обществото няма съмнение в европейския път, подчерта по време на дискусията доц. Васил Гарнизов. Той заяви, че сред българите няма никакво отклоняване от ЕС и доверието към ЕС е по-високо отколкото към националните институции.

Доц. Даниел Смилов посочи, че според резултатите от Европейското изследване на ценностите българите имат по-високо доверие в политическите партии, отколкото в съда и прокуратурата. Тук идва отговорността на политическите партии да направят така, че да няма никакви съмнения в независимостта на съдебната власт, отбеляза той.

Близо двадесет изтъкнати университетски учени и анализатори представиха своите виждания по различни аспекти от Петата вълна на Европейското изследване на ценностите (European Values Study - EVS). Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази увереност, че подобни дискусии ще бъдат организирани и в бъдеще, защото ползите от тях са изключително големи.

Форумът беше излъчен в реално време на интернет-страницата на Народното събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини