Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Цветан Цветанов и делегация на Народното събрание участваха в Четвъртата среща на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол в Букурещ
25/02/2019
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и ръководена от него делегация на Народното събрание участва в Четвъртата среща на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол в Букурещ днес. В делегацията на българския парламент участват още председателят на  Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобшения Димитър Лазаров и Мустафа Карадайъ, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията за контрол над службите.

По време на срещата бяха изслушани ръководството на Европол и Европейският надзоред орган по защита на данните, Европейският център за киберпрестъпност и европейският комисар за Съюза за сигурност Джулиан Кинг. Доклад за дейността на Управителния съвет на Европол за периода септември 2018 г. - февруари 2019 г. представи новият председател на Управителния съвет на агенцията Виктор Вили Апреутесей. В качеството си на представител на СГПК Цветан Цветанов изнесе доклад за участието си в срещите на Управителния съвет.

По време на дебата Цветанов коментира темата за заплахите от хибридната война като отбеляза, че ако само преди години балтийските държави са били единствените притеснени от този феномен, сега цяла Европа осъзнава това сериозно предизвикателство пред сигурността и демокрацията.

Председателят на вътрешната комисия подчерта, че демократичните общества са особено уязвими поради принципите за свобода на словото, но именно за да съхраним тези свободи, които са естествена част от ежедневието на европейците, трябва да търсим начини за превенция и противодействие на хибридната война и фалшивите новини. Цветанов окуражи Европол да провери как в съгласие с мандата си на европейска агенция може да подпомогне националните правоприлагащи органи в тази трудна задача.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини