Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова: 680 млн.лв. са дадени за безплатни занимания на учениците
23/02/2019

„В образованието мисията винаги е възможна и днес с ученици от столичните училища ще покажем това на самите нас като направим мартеници заедно. Защото само така стават чудесата в класната стая и извън нея.“ Това каза председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова. На 23 февруари 2019 г. тя се включи в правене на мартеници с деца като част от Националната кампания „Мисията е възможна” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Домакин на събитието беше Етнографският музей в столицата.

Кампанията е свързана с деинституционализацията на грижите за деца в България. През 2010 г. в различен вид институции са били настанени над 7000 деца.  „Днес малко над 600 деца живеят в Домове за деца, лишени от родителски грижи и Домовете за медико-социални грижи. През последните десет години в София са развити 52 нови социални услуги“, съобщи Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика и ръководител на Програмата. Тя също се включи в изработването на мартеници с учениците и разказа, че до 2020 г. Министерството на здравеопазването ще развие още четири услуги в подкрепа на децата с нужда от постоянна медицинска грижа и социална подкрепа. Всяка една от услугите е на стойност около 500 хил. лева.

Според Милена Дамянова обществото и образователната система в частност трябва да помогнат на децата да изявят своите таланти. През последните десет години за безплатни занимални са отделени над 680 млн. лева, като повечето средства са от европейски програми. В държавния бюджет за тази година са отделени 25 млн. лв. повече за занимания по интереси в училище. „Това са средства за развиване на допълнителни умения на децата, така че те да могат да намерят своето място, да изпитат удовлетворение в личностен и професионален план”, коментира тя.

Председателят на Комисията по образованието и науката съобщи, че на последното заседание на комисията е гласувано учредяването на награда „Музеят в училището, училището в музея”. Инициативата е насочена към музеите, които реализират образователни програми с училища и детски градини.

Още през 2016 година народните представители, по инициатива на Милена Дамянова, събраха на кръгла маса в парламента представители на музеите и директори на училищата, за да обсъдят съвместна дейност. В резултат беше променена процедурата, по която училищата и музеите могат да си сътрудничат в областта на образователните програми.

На 22 март 2019 г. в Етнографския музей ще бъде отворен Образователен център, който ще позволи на училищата да водят ученици и на учителите да провеждат занимания тук, отбеляза директорът на институцията доц. д-р Петко Христов. Ние ще можем да покажем нашите образователни програми и музейни колекции, добави той. Екипът на Етнографския музей ще се включи в конкурса за наградата на парламентарната Комисия по образованието и науката.

Децата успяха да направят десетки мартеници с основната помощ на Задругата на майсторите, а в изработката се включиха още Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката, директорът на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита, Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление по образование – София и директорът на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини