Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Сътрудничеството в областта на икономиката, търговията, транспортната свързаност и туризма между България и Иран обсъдиха председателят на парламента Цвета Караянчева и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф
28/02/2018

Сътрудничеството в областта на икономиката, търговията, транспортната свързаност и туризма между България и Иран обсъдиха на среща председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

През миналата година ние отбелязахме 120-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между нашите две страни, което е доказателство за историческите и традиционно добри връзки между България и Иран, отбеляза председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева подчерта, че важна роля за развитието на двустранните отношения има парламентарното сътрудничество и добави, че за него допринася редовният диалог между парламентарните групи за приятелство в двете законодателни институции.

Председателят на Народното събрание отправи покана към председателя на Ислямското консултативно събрание на Иран д-р Али Лариджани да посети България. Министърът на външните работи на Ислямска република Иран Мохамад Джавад Зариф изрази благодарност и увери председателя на българския парламент, че такава визита ще бъде направена в близко бъдеще.

Иранският външен министър посочи, че между българския и иранския народ има дълбоки връзки. Той отбеляза, че областите на сътрудничество между България и Иран са много и като пример посочи транспорта, високите технологии, строителството и индустрията. Той подчерта, че страните ни трябва да работят и за увеличаване на стокообмена.

Българското председателство на Съвета на ЕС може да има конструктивна роля за разширяване на сътрудничеството между ЕС и Иран, бе отбелязано още по време на разговора.

В срещата участва и председателят на Групата за приятелство България – Иран Красимир Събев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини