Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Седемте оригинални портрета на Васил Левски и снимки на негови съратници и сподвижници са представени в изложба за Апостола в Народното събрание
15/02/2018
За живота, идеите и делата на Васил Левски разказва документална изложба на Регионалния исторически музей в Ловеч. Експозицията, която беше открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, гостува в парламента по инициатива на народния представител Иван Миховски и областния управител на Ловеч Георги Терзийски.

Народното събрание винаги е отворено за изложби, свързани с живота и делото на Апостола на свободата, отбеляза при откриването на експозицията Цвета Караянчева. Те ни помагат да разкажем на децата и младите хора повече подробности за големия Васил Левски, подчерта тя.

В изложбата можем да видим каква е била ролята на Ловеч в живота на Апостола, да проследим детството му, революционната му дейност и неговата гибел, посочи Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че в експозицията са представени и седемте оригинални портрета на Апостола.

Областният управител на Ловеч Георги Терзийски благодари за възможността Регионалният исторически музей в Ловеч да гостува в Народното събрание с изложбата за Васил Левски. Той цитира разбирането на Апостола, че България трябва да бъде държава „храм на истинната и правата свобода”, която да се нареди редом с другите европейски народи. Днес това е факт, но за да останем редом с тях, са необходими единение, родолюбие и общи усилия, добави Георги Герзийски. От името на музея той подари на председателя на парламента и на всички парламентарни групи издание на Регионален исторически музей – Ловеч, посветено на 60-годишнината на Музей „Васил Левски”.

В документалната изложба са отразени мислите и представите на Апостола на българската свобода за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България – „свята и чиста република!“. Акцент е поставен върху създаването на комитетската мрежа в България и на ролята на ловчанци и Ловеч като седалище на БРЦК.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини