Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание се срещна с австрийския канцлер Волфганг Шусел
23/06/2004
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С АВСТРИЙСКИЯ КАНЦЛЕР ВОЛФГАНГ ШУСЕЛ

Австрийският канцлер Волфганг Шусел, който е у нас на официално еднодневно посещение, благодари на председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков за съдействието на България за гарантиране на ядрената безопасност. Зная, че темата за АЕЦ "Козлодуй" е деликатен въпрос, но действително има изисквания на ЕС, които трябва да се спазват, а и България ще получи компенсации, заяви Шусел на срещата. Той препоръча България да спазва стриктно препоръките на ЕС.
Проф. Герджиков подчерта, че България цени подкрепата на Австрия по делото срещу българските медици в Либия и благодари за нея. Никой неможе да си помисли, че човек може да зарази умишлено децата с вируса на СПИН, каза Шусел. Той отбеляза, че не са взети предвид международните експертни становища по случая, а условията, в които са били поставени българските медици, са разтърсващи. В такива моменти се разбира колко е важна ролята на ЕС. Европа е длъжна да ви подкрепи, допълни канцлерът.
Проф. Герджиков изрази задоволство от доброто военно сътрудничество между двете страни и благодари за възможността български офицери да се обучават във военни училища в Австрия. Това е много важно с оглед на Стратегическия преглед на отбраната, реформите и новите изисквания, свързани с НАТО, допълни той.
Председателят на парламента подчерта, че отношенията между България и Австрия са много добри и има достатъчно предпоставки да се развиват и занапред успешно. Радвам се, че през октомври ще имам възможност да направя официално посещение в Австрия, допълни той.
Проф. Огнян Герджиков изтъкна, че за нашата страна Австрия е един от най-добрите и надеждни партньори в икономическата област. Австрия е на четвърто място сред инвеститорите в България с инвестиции над 130 млн. долара, допълни проф. Герджиков. През последните години се наблюдава и ръст на стокообмена, но има още възможности за развитие, заяви на срещата председателят на Народното събрание. Той отбеляза, че България може да се похвали с експортни стоки с високо качество, с развитие през последните години на туризма и с изграждане на ски-центрове, които се доближават до тези в Австрия.
България изявява желание да започне преговори за проект на спогодба за обмен на работници между двете страни, заяви още председателят на парламента.Той подчерта, че България вече има подобни спогодби с други европейски страни.
Действително и ние сме заинтересовани да създадем законови рамки за това, но всяка година в Австрия се натурализират между 30-35 хиляди души, има 15 хиляди смесени бракове и около 15 хиляди сезонни работници, каза Шусел. Той посочи, че има регламент за студенти, медицински сестри и предложи да се намери по-опростена формула за решаване на проблема.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини