Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Съболезнования на проф. Герджиков до семейството на Николай Гяуров
03/06/2004
Председателят на Народното събрание на Република България проф. Огнян Герджиков изпрати съболезнователен адрес до семейството, близките и роднините на Николай Гяуров.

В съболезнователния адрес се казва:

“С жестока болка и дълбока скръб посрещнах вестта за кончината на великия ни сънародник, обичаният от целия свят Николай Гяуров. Приемете искрените ми съболезнования.
Днес българският парламент, заедно с цялото ни общество, с поклон и в смирено мълчание почита паметта на легендарния оперен певец. Вярвам, че не само националната ни, но и световната култура е опечалена, защото се сбогува с един от най талантливите артисти в историята на музикалното сценично изкуство.
Убеден съм, че поколенията българи винаги ще помнят как в продължение на половин век с непостижима отдаденост и с величествен професионализъм Николай Гяуров даряваше на оперната публика своя талант и вдъхновеното си майсторство. Неизмерима и завинаги е нашата признателност към него. Защото с ненадминатите си постижения именитият бас гордо и безкористно прослави хилядолетната култура на своята Родина далече извън нейните предели. Невъзможно е елитните световни сцени да забравят възторга на ценителите от неговия мощен и виртуозен глас, щастието от съприкосновението с внушителните му артистични изяви. Всички ние, облагодетелстваните да бъдем негови съвременници, ще пазим в душите си живия образ на Николай Гаяуров като достойна личност с възхитително обаяние, като творец с изискано интелектуално присъствие и със забележителен принос в живота на световното оперно изкуство. В сърцата ни гласът му няма да замлъкне.
Дълбок поклон пред светлата памет на великия Николай Гяуров!”

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини