Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Излезе от печат сборникът „135 години от приемането на Търновската конституция”, в който са събрани научните доклади и историческите изследвания на участниците в научната конференция, посветена на годишнината
23/07/2014

Излезе от печат сборникът „135 години от приемането на Търновската конституция”, в който са събрани научните доклади и историческите изследвания на участниците в научната конференция, посветена на годишнината. Форумът се проведе в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново на 13 и 14 април. Сборникът е под съставителството и научната редакция на проф. д-р на юридическите науки Васил Мръчков.

Форумът бе организиран от Народното събрание на Република България, Софийския университет „Св. Климент Охридски и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

„Има исторически събития, които са неподвластни на времето. Броят на годините по календара, които ни отдалечават от тях,  расте, но те не остаряват. Нещо повече. Връщането към тях от дистанцията на времето събужда нови въпроси. Търновската конституция е такова събитие от новата история на България”, пише в предговора проф. Васил Мръчков.

В сборника са публикувани историческите изследвания на академик Георги Марков – „Изпитанията на Търновската конституция”, на Андрей Пантев – „Държавност преди държавата”, на Милко Палангурски – „За състава на Учредителното народно събрание” на проф.  д-р Радослав Мишев – „Търновската конституция в контекста на европейската конституционна система в края на ХIХ век”, на Петко Ст. Петков – „Отношенията между Българската православна църква и държавната власт в Търновската конституция” и др.

В книгата са събрани и правни изследвания за първата българска конституция на видни юристи като Мария Манолова,  Димитър Токушев, Евгений Танчев, Янаки Стоилов, Малина Новкиришка-Стоянова, Костадин Паев, Марин Белов, Христо Паунов, Наталия Киселова, Пламен Киров, Васил Мръчков и др.

В първата част на сборника са поместени приветствията до участниците в научната конференция. Сред тях са словата на  председателя на 42-рото Народно събрание Михаил Миков, на министър-председателя на Република България Пламен Орешарски, на Негово Светейшество патриарх Неофит, на проф. д-р Лазар Груев, на председателя на Върховния касационен съд, на Негово Високопреосвещенство Григорий, митрополит Търновски, на проф. д-р Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, на проф. д-р Емилия Друмева от Юридически факултет на Пловдивския университет, на Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет, на проф. д-р Пламен Легкоступ, ректор на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и на Даниел Панов, кмет на Велико Търново.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини