Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възможностите за развитие на двустранните отношения, за разширяване на парламентарното и икономическото сътрудничество обсъди председателят на парламента Михаил Миков с министъра на отбраната на Македония Зоран Йолевски
22/07/2014

България последователно подкрепя европейското и евроатлантическо бъдеще на страните от Западните Балкани и е готова да сподели с тях своя опит в процеса на тяхната интеграция. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на среща с министъра на отбраната на Македония Зоран Йолевски. На разговора на 22 юли 2014 г. присъстваха министърът на отбраната Ангел Найденов и председателят на парламентарната Комисия по отбрана Янко Янков.

Министърът на отбраната на Македония Зоран Йолевски отбеляза, че това е първата му задгранична визита след избирането му за министър и тя е израз на желанието за продължаване и разширяване на доброто двустранно сътрудничество. Членството на Македония в НАТО ще спомогне за сигурността и просперитета на региона, посочи министърът и допълни, че опитът на България като страна, която е преминала успешно през този процес, би бил изключително полезен за Македония. Министър Йолевски посочи възможностите, които предоставя  пакетът от двустранни договорености по въпросите на сътрудничесдтвото в областта на отбраната.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков изрази увереност, че процесът на ползотворно и добросъседско сътрудничество и занапред ще продължи да се задълбочава и подчерта, че в него особено място заемат връзките между парламентите на двете страни. Той се спря специално на участието на България и Македония в новоучредената Парламентарна асамблея на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. Този интерпарламентарен формат ще  предостави на  Европа и на Европейския съюз допълнителна платформа за регионо развитие и взаимодействие, с помощта на която може да се подпомогне процесът на присъединяване на страните от Западните Балкани, допълни Михаил Миков.

Министър Ангел Найденов отбеляза, че между министрите на отбраната на двете страни е било постигнато принципно съгласие за създаване на временна комисия за установяване и поетапно възстановяване на българските военни паметни места, намиращи се на територията на Република Македония. Той добави, че по време на разговорите с министър Зоран Йолевски са били обсъдени въпроси на двустранното военно сътрудничество, участието на двете страни в редица регионални инициативи и е била изразена подкрепата на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Македония.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини