Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков даде начало на строителството на път към новия ГКПП Салаш – Ново корито
19/07/2014
Председателят на парламента Михаил Миков постави начало на строителството на пътя към бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт между Република България и Република Сърбия при Салаш – Ново корито. Церемонията се състоя днес в местността Кадъ боаз по време на традиционния международен събор, когато границата се отваря за свободно преминаване на българи и сърби в продължение на три дни. На нея присъстваха народният представител Филип Попов, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, сръбският министър на енергетиката и икономиката АлександърАнтич, областният управител на Видин инж.Кръстьо Спасов, изп.-директор на АПИ инж.Стефан Чайков, други официални лица и хиляди българи и сърби.

Михаил Миков и Десислава Терзиева последователно лиснаха менчета, за да върви по вода на строителството на пътя и на граничния пункт.

"Днес открихме строителните дейности за изграждане на път до тази местност. Път ще има, за граничния контролно-пропускателен пункт също се работи.. Важно е, че се сбъдна една мечта и затова тук има хиляди хора, които искат да си общуват - българи и сърби да са заедно в обединена Европа. Благодаря на двете правителства на България и Сърбия, че стигнахме дотук и продължаваме напред", каза Миков.

Той припомни, че има споразумение от 2007 г. за ГКПП Салаш – Ново корито, а през май 2009 г. Министерски съвет е одобрил междуправителствена спогодба и сега най-важното е, че реално започва изпълнението на този проект.
„Много се радвам, че това се случва. Спомням си разговорите от едната и от другата страна, посещението, когато с Ивица Дачич бяхме вътрешни министри,  официалното посещение в парламента на Сърбия, когато г-н Дачич беше министър-председател и се вършеха нещата – българите да пътуват с лични карти в Сърбия, Сърбия свалена от забранителния визов списък и се стигне до такива неща, които да ни свързват”, каза още председателят на парламента.

Проектът за рехабилитация и ново строителство на 5,075 км се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ и е на стойност 3 881 968.27 лв. с ДДС.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини