Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта реши да покани министъра на спорта Мариана Георгиева, за да докладва за подготовката на българските спортисти за олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година
09/07/2014

Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта реши  да покани министъра на спорта Мариана Георгиева, за да докладва за подготовката на българските спортисти за олимпиадата в  Рио де Жанейро през 2016 година.

Преди това народните представители от комисията изслушаха информация за състоянието и управлението на олимпийската подготовка на българските спортисти за ХХХI Летни олимпийски игри в Бразилия през 2016 година, представена от Виолета Нинова – директор на дирекция  „Елитен спорт” в Министерство на спорта.

Депутати от всички парламентарни групи разкритикуваха остро поднесената информация и изразиха мнение, че това, което са чули не е пълно и не отговаря на очакванията им. В справката се казва, че Министерството на младежта и спорта осъществява контрол върху етапното състояние на елитните спортисти чрез анализ на проведени тестове за текуща оценка на спортната подготовка, анализ на резултати от участия на световни и европейски първенства и проверки на централизираната подготовка на спортистите. Проведени са тестове на 283 състезатели от националните отбори по 11 вида спорт, а към министъра на спорта е създаден Съвет по научноизследователска и приложна дейност. Съветът работи по план, утвърден от министъра, и до момента е заседавал 9 пъти. Проведени са и срещи с главните треньори на проектоолимпийските отбори и се предвиждат семинари за повишаване на квалификацията им.

Иван Чолаков от ГЕРБ изрази мнение, че това не е очакваният отчет, а би искал  да чуе колко са квотите, колко състезатели се подготвят и др.Според Георги Мърков от Коалиция за България прочетената информация е „несериозна” и е редно да се направи от министър или поне от ниво заместник министър.

Повечето присъстващи народни представители застъпиха това мнение и единодушно гласуваха министърът на спорта да допълни информацията и да я представи на следващо заседание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини