Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Д-р Нигяр Джафер: Правната рамка за грижите за възрастните хора изисква консенсус
03/07/2014

България все още няма правна рамка за интегрирани социално-здравни услуги в домашна среда за възрастни хора и промяната в законодателството изисква широко обсъждане и консенсус. Това каза председателят на Комисията по здравеопазване д-р Нигяр Джафер на кръгла маса, посветена на интегрираните социални услуги и здравни грижи в домашна среда за възрастни хора. Форумът се проведе в зала „Запад” на Народното събрание, а негов домакин бяха здравната комисия и Българският червен кръст. Зам.-министрите на здравеопазването д-р Бойко Пенков и на труда и социалната политика Лазар Лазаров също подкрепиха промени в законодателството, които да дадат възможност на възрастните и на хората с увреждания за достоен живот в домашни условия.

Председателят на БЧК Христо Григоров апелира към политиците да се обединят, за да се промени законодателството така, че да даде възможност да се създадат центрове за интегрирани здравно-социални услуги, които отдавна съществуват в Европа.

На участниците в кръгла маса бе предложен текст за промяна на Закона за здравето, който да регламентира дейността на интрегрираните центрове. Услугите, предоставяни в тях, ще бъдат насочени основно към хора, живеещи сами, с физически или психически увреждания.

Предвижда се тези центрове да могат да се създават от физически лица, общини и от други юридически лица с нестопанска цел. Промените са систематизирани след близо двугодишно обсъждане между институциите, неправителствени и пациентски организации.
Д-р Джафер посочи още, че ЕК насърчава приоритетно използването на оперативни програми за създаване на условия за достоен живот на възрастните хора.

В момента 400 възрастни хора се ползват от услугите на такива центрове, създадени пилотно в област Враца. Те са изградени по проекта „Домашни грижи за независим и достоен живот”, финансиран от Българо-Швейцарска програма за сътрудничество.

Н. Пр. г-жа Регине Ешер, посланик на Конфедерация Швейцария разказа, че проектът е успешен, защото се  реализира от добри партньори като БЧК и Швейцарския червен кръст.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини