Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Предизвикателствата пред Европейския съюз и очакванията след изборите за Европейски парламент бяха основните теми на конференцията "Европа на кръстопът"
03/07/2014

Предизвикателствата пред Европейския съюз и очакванията след изборите за Европейски парламент бяха основните теми на конференцията "Европа на кръстопът". Дискусията беше организирана на 3 юли 2014 г. от Global Diplomatic Forum в партньорство с Народното събрание. В нея участваха ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в София, представители на Народното събрание и правителството, академичната общност и медии.

В панела "Преосмисляне ролята на Европейския съюз" водещ лектор беше посланикът на Италия в България Марко Контичели, чиято страна пое от 1 юли председателството на ЕС. Той представи приоритетите на италианското председателство и подчерта, че то започва в сложна и нееднозначна международна обстановка. По време на председателството специално внимание ще бъде обърнато на въпросите, свързани с безработицата, борбата с бедността, рисковете, свързани с енергийната сигурност, справяне с емиграционния натиск, посочи Марко Контичели. Разширяването на ЕС остава от решаващо значение, страните-кандидатки и потенциалните кандидати трябва да бъдат мотивирани и италианското председателство ще настоява за по-нататъшни стъпки в процеса на разширяване, добави той.

Председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Янаки Стоилов отбеляза пред участниците във форума, че днес Европа не е само на един кръстопът. По думите му световната финансова и икономическа криза е довела до най-големия икономически спад и социални ограничения в историята на Европейския съюз и това е създало вълна от евроскептицизъм. Кризата постави въпроса за валидността на част от принципите на изграждане на ЕС, за функциите на неговите институции и за съдържанието на неговата политика. Необходима е дискусия по тези въпроси, защото, ако те нямат отговори, няма как да се възстанови и засили доверието на гражданите към Съюза и да се запази неговата първостепенна роля във формиращия се многополюсен свят, смята Янаки Стоилов.

Без развитие на партньорството с Русия и Турция в областта на икономиката, енергетиката и отбраната е трудно да си представим ЕС като основен фактор в глобалната политика, подчерта Янаки Стоилов. Той отбеляза, че партньорството със САЩ е традиционно за ЕС, но неговото разширяване не означава безкритично възприемане на споразумението за трансатлантическо търговско и икономическо сътрудничество.

Според председателя на Комисията по външна политика на Народното събрание най-важното средство за справяне с безработицата и за възстановяване на икономическата сила на ЕС е реиндустриализацията на Европа. Необходимо е възраждане на традиционни за континента промишлени отрасли и продължаване на технологичното развитие, което обаче налага пренасяне на ударението не върху вътрешната конкуренция в ЕС, а върху повишаване на конкурентноспособността на Съюза като цяло спрямо страните и регионите извън него, посочи той. Пред България този проблем стои с още по-голяма острота, защото тя има нужда от догонващо икономическо развитие, от осезаемо намаляване на бедността и ускорено сближаване със средните като ниво на развитие страни от ЕС, подчерта Янаки Стоилов.

На конференцията Пламен Ангелов, заместник-министър на МВР, говори за ролята на България като външна граница на ЕС и произтичащите от това актуални предизвикателства пред страната.  По темата за "Региона на Черно море и политиката на ЕС" посланикът на Румъния Антон Пакурецу обърна внимание на актуални аспекти в сферата на сигурността в Черноморския регион, а Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения, дефинира приоритетите на България в Черноморския регион.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини