Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Вицепремиерът Цветлин Йовчев: Имаше организирана атака срещу банковата система, ДАНС неутрализира тези опити и днес резултатите са положителни
02/07/2014

Имаше организирана атака и действия, които бяха насочени към дестабилизирането на банковата система, заяви вицепремиерът и министър на МВР Цветлин Йовчев в отговор на въпрос на председателя на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов по време на парламентарния блиц-контрол пред Комисията по вътрешна сигурност и ред. Според разследването тази атака се е изразявала чрез изпращане на имейли, есемеси, информации във фейсбук, които имали за цел да всеят паника сред вложителите на някои банки. Министър Йовчев информира депутатите от комисията, че колегите му от министерството работят по 3-4 линии, а ДАНС са действали решително и категорично и за много кратко време са успели да неутрализират тези опити. В момента положението е нормализирано, а резултатите в засегнатите банки са положителни.

Искрено се надявам представителите на всички партии да бъдат премерени в изказванията си относно банковата система, призова министър Йовчев. Той лично подкрепял промени в законодателството, с които да се криминализират действията, които водят до дестабилизация на банковата система.

Държавните органи изпълниха възложените им по закон функции по време на бедствието във Варна, обясни министър Йовчев на въпрос на народния представител от ГЕРБ Красимир Ципов. Той поиска да разбере как е приложен Националният план за защита при бедствия във Варна. Министърът изброи взетите мерки  и съобщи още, че ако сумата от щетите по бедствието достигне необходимият минимум за кандидатстване пред фонд „Солидарност” на ЕК, то процедурата веднага ще бъде задвижена.

В последната седмица имаме засилен натиск от бежанци във връзка с усложнената ситуация в Ирак, каза министър Йовчев в отговор на въпрос на народния представител от ДПС Хамид Хамид. Дневно се регистрирали около 150-200 опита за нелегално преминаване на границата, което е двойно увеличение по време на пика от миналата година. Над 1000 служители на МВР са командировани на границата, продължава строежът и на защитната стена. Не очакваме успокояване на обстановката, натискът ще се засили, но в момента нямаме рискова ситуация, отбеляза вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Народният представител от ГЕРБ Веселин Вучков попита министъра защо е необходимо да се закриват столовете и бюфетите в МВР, а служителите им да се съкращават. Министърът информира, че това е подкрепено от синдикатите, столовете се ползват от не повече от 20 на сто от служителите, а на практика редовите полицаи, които са на улицата, нямат възможност да се хранят във въпросните обекти, където цените са преференциални. Освободените средства ще се насочат към почивните бази, където ще има по-голям социален ефект, а столовете ще се дават под наем, информира министърът.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини