Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народни представители участваха в кръгла маса на тема „Обсъждане на проект на Закон за младежта”
30/01/2012

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народни представители участваха в кръгла маса на тема „Обсъждане на проект на Закон за младежта”. Проектозаконът е предложен от Министерството на образованието, младежта и науката.

При откриването на форума председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза, че идеята за Закон за младежта е с повече от 30-годишна давност. България се нуждае от такъв закон, тъй като страната ни е член на ЕС и е необходима хармонизация на законодателството ни и в областта на младежката политика, смята тя. Аргументите "за" Закон за младежта са много повече и по-силни от тези "против", допълни председателят на Народното събрание. Цецка Цачева призова парламентаристите да дадат пример и с широко съгласие да подкрепят проекта на Закона за младежта, след неговото обсъждане.

Според министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов материята, свързана със законопроекта за младежта, е изключително сложна и трябва да се стигне до съгласие по нея. Още от моите ученически и студентски години се обсъжда как младите хора да бъдат подкрепени от държавата и от общините, посочи той. Министър Игнатов отбеляза, че е дискусионна темата в проектозакона до колко години да бъде младежката възраст - до 29, 30 или до 31 години.

Председателят на парламентарната Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков също заяви, че България има нужда от Закон за младежта, който да решава най-важните проблеми на младежките организации.

Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова представи проекта на Закона за младежта. Тя посочи, че чрез този закон за първи път в нашата нормативна уредба ще се регламентират понятията "младежка организация" и "младежко доброволчество". Законопроектът предвижда създаването на Национален консултативен съвет за младежта към министъра на образованието. Този нов орган ще дава становища по проекти на нормативни актове и стратегически документи, свързани с политиките за младежта.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини