Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът даде съгласие за участие на България в преговорите и сключване на европейския финансов пакт
27/01/2012

Народното събрание даде съгласие за участие на България в преговорите и сключване на Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз, но при определени условия. Едно от условията е участието на страната ни да не води до финансови задължения и ангажименти за хармонизация на данъчната политика с договарящите се държави от Европейския съюз. Решението беше взето със 129 гласа "за", един "против" и 48 въздържали се. Решението предвижда България да приложи разпоредбите на Дял Трети от договора след ратификация от Народното събрание, а да прилага договора в неговата цялост от датата на присъединяването й към еврозоната и отпадането на дерогацията по чл.5 от Акта относно условията за присъединяването на България и Румъния и промените в Учредителните договори.

В документа, представен от председателя на Комисията по европейските въпроси Моника Панайотова, е записано, че Народното събрание дава съгласие за участие на България в преговорите по договаряне на европейските финансови и фискални правила и подкрепя сключването на договора, но при следните условия – участието на страната ни да не води до финансови задължения и до ангажименти за хармонизация на данъчната политика с договарящите се държави от Европейския съюз. България ще прилага Договора в неговата цялост от датата на присъединяването й към еврозоната и отпадането на дерогацията по чл. 5 от Акта относно условията за присъединяването на България и Румъния и промените в Учредителните договори, предвижда решението. Менда Стоянова, съвносител на текстовете, подчерта, че в европейския договор има два основни момента – от една страна засилване на фискалната дисциплина, от друга – на общата икономическа политика и координация на държавите-членки. Изминалата година, отбеляза тя, доказа нуждата от въвеждане на по-строги фискални правила не само за еврозоната , но и извън нея. Менда Стоянова припомни, че България провежда разумна фискална политика и много преди да започнат разговорите за финансовите правила в Европа в нашето законодателство е въведено т.нар. златно фискално правило – за дефицита и дълга. България трябва да участва активно в дискусиите по финализиране на международния договор и в същото време да отстоява позицията, че правото на Еворпейския съюз е над този договор, категорична е Менда Стоянова. Страната ни по думите й трябва да е "за" координация на икономическата политика, насочена към засилване на икономическия растеж, но без това да е свързано с отказ от национална политика в данъчното законодателство.

Правителството беше едно от първите, което заяви, че ще се консултира с Народното събрание, преди страната да вземе решение за присъединяване към договора, напомни министърът на външните работи Николай Младенов. Убедени сме, че дълговата криза е в резултат от неспазването на фискалните правила и най-голямото предизвикателство през 2012 г. е да не се допусне дългова криза, която да доведе до рецесия на европейската икономика, добави първият ни дипломат. Той е категоричен, че не новите страни-членки на ЕС са причина за настоящата криза. България, подчерта Николай Младенов, е сред най-дисциплинираните и подготвените държави за справяне с кризата. По думите му, присъединяването ни към европейските фискални правила е и силно политическо послание към инвеститорите. Затова и България настояваше разпоредбите на договора най-бързо да бъдат инкорпорирани в правото на ЕС, допълни Николай Младенов, както и за запазване ролята на съществуващите европейски институции и недопускане създаването на паралелни структури в Европа. Важно беше, по думите му, да се постигне съгласие в срещите на върха от еврозоната да участват и страните извън нея, които са заявили желание за присъединяване. Николай Младенов увери, че в договора има гаранции за ефективното функциониране на вътрешния пазар на Европейския съюз, както и клаузи, предотвратяващи приемането на разпоредби, които биха накърнили правото на самостоятелна данъчна политика.

Не нарушаваме принципите на солидарност, защото солидарност означава първо – да защитаваме интересите на българските граждани и второ – да спазваме общоевропейския договор от Маастрихт, а ние правим и двете, заяви вицепремиерът Симеон Дянков по време на обсъждането. Подкрепяме условията за засилено фискално управление, предвидени в глава трета, поддържаме да се разпишат ясни правила за бюджетна дисциплина в националните законодателствата на всяка държавите от ЕС, посочи Симеон Дянков. България обаче е поискала да падне глава четвърта, докато не стане ясно какво означава обща икономическа политика, както и координация и сближаване в тази посока. Изрично настояхме да няма препратки към пакта "Евро-плюс" и държавите извън валутния съюз да имат право на наблюдатели на срещите на върха в еврозоната, коментира финансовият министър. Той изрази задоволство от постигнатото, защото предложенията на България са били отразени последващите текстове на проектодоговора. Симеон Дянков отбеляза, че България е подкрепила идеята за наказателни процедури срещу страните, които не спазват бюджетната дисциплина. Поискахме подобни санкции и за държавите с превишен външен и общ държавен дълг, но това още го няма проектодоговора, уточни той. Симеон Дянков припомни, че преди година в България са започнали разговори по т.нар. Пакт за финансова стабилност, като резултатът е записаните в Закона за устройство на държавния бюджет граници за дефицита и ограничаване на държавните разходи. Искаме всички страни от Европейския съюз да въведат такива ясни правила за фискална дисциплина в националните законодателства, заяви финансовият министър. Той беше категоричен, че определянето на преките данъци е въпрос от национално естество и отбеляза, че за България се решава със закон, приеман от Народното събрание. Не сме страна от европейския стабилизационен механизъм и няма да участваме в него, посочи Симеон Дянков. По този начин заявихме ясно виждане за неучастие на България към допълнителните програми на МВФ, припомни той и допълни, че това е било отчетено и процедурата продължава без нас и няколко други държави. По въпроса за влизането в еврозоната Симеон Дянков заяви ,че няма причина да плащаме авансово такса вход - нещо, което с глава четвърта е можело да стане, но вече няма такава възможност.

Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов заяви, че групата подкрепя проекторешението и приветстват поставянето на условия за подкрепа на договора от страна на правителството. Костов посочи, че Синята коалиция подкрепя веднага след ратификацията да задействат правилата на раздел трети от проектодоговора, като се отложи изпълнението на раздел четвърти - координация на икономическите политики. Според Костов така правителството дава гаранции, че няма да има финансови задължения и ангажименти, както и хармонизация на данъчната политика.

Председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев заяви, че левицата не може да подкрепи това проекторешение. Той посочи, че според много от икономистите се приема документ който е "сътресение на въздуха", а не ефективен инструмент за излизане на ЕС от кризата. За ратификацията на този договор – не изключвам възможността да се постави въпроса и за референдум, посочи той. Според Румен Овчаров, ако България участва в този пакт, не може да не се присъедини и към главата, която най-много засяга страната ни и ускореното догонване на държавите от ЕС. Щели да ни увеличат данъците - какви са преференциите за България от това, че са ни ниски данъците, попита той. По думите му балканските тарикатлъци са нещо изключително опасно.

Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров посочи, че икономическата координация е най-страшното, което може да се случи на България. Колкото и да казвате, че ниските данъци не помагат на България, това е наше основно конкурентно предимство. За догонващо развитие са необходими реформаторски мерки и запазване на ниските данъци, посочи Димитров. Според него е обезпокоително, че се предвижда 12-те страни, които са в еврозоната, да могат да подпишат този договор за финансова стабилност и той да започне да действа.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов посочи, че България трябва да участва активно в изготвянето на политиките на европейско равнище от гледна точка на българските цели и интереси. Според него първата точка от проекторешението всъщност изчерпва общата воля за участие на България в този договор, но втора точка представлява предварителна ратификация на договора и те предлагат да отпадне.

Венцислав Лаков посочи, че "Атака" не може да подкрепи в този вид проекторешението, защото досега има само неофициални варианти на документа.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини