Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Новоизбраните президент и вицепрезидент положиха клетва пред Народното събрание
19/01/2012
Get the Flash Player to see this player.
Новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва пред Народното събрание на 19 януари 2012 г. Заседанието на парламента се предаваше пряко по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

На церемонията присъстваха президентът Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов, Негово Светейшество българският патриарх Максим, министри от кабинета, членовете на Конституционния съд, президентите на Република България Желю Желев и Петър Стоянов, представители на дипломатическия корпус и на държавни институции, главни редактори на медии.

В началото на заседанието председателят на Народното събрание Цецка Цачева прочете решението на ЦИК, с което Росен Плевнелиев и Маргарита Попова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент на България.

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва пред парламента като президент и вицепрезидент и подписаха клетвения лист. Те целунаха кръста и поздравиха партриарх Максим. В планерната зала прозвучаха националният химн и химнът на Обединена Европа.

В първото си обръщение пред Народното събрание Росен Плевнелиев заяви, че неговата кауза е България да се превърне в средно богата европейска държава с развити региони, конкурентноспособна икономика, в която народът живее достойно, а младите хора остават и виждат перспектива за развитие. Имаме стабилност – сега трябва да работим за растеж и заетост, допълни той.

Като президент заявявам категорично, че ще работя за европейското развитие на България и ще задам курс към по-ефективна и ускорена интеграция на страната в Европейския съюз, подчерта Росен Плевнелиев. Той отбеляза, че е недопустимо народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа. Категорично няма да се примиря с това и ще мобилизирам целия обществен ресурс при решаването на този проблем, заяви още той.

Ще бъда президент на всички български граждани, декларира Росен Плевнелиев. Той заяви, че ще отстоява надпартийността на институцията, няма да забравя поетите ангажименти и не се страхува да поема нови. Обръщам се към всички демократично избрани президенти на България - Желев, Стоянов и Първанов, вие работихте за успешния преход на България към модерна демокрация, стремяхте се да утвърдите авторитета на институцията в страната и по света и Ви благодаря за това, каза новоизбраният президент.

Проблемите трябва да се решават с активното участие и пред очите на хората, каза още Росен Плевнелиев. Приех да бъда прагматичният президент и ще работя за националния интерес и за благоденствието на всички българи, декларира новият държавен глава. Ще бъда политически арбитър, пристрастен единствено към националния интерес и приоритети, обеща той. Ще превърна президентството в център на обществени дебати по важни за българите въпроси, ще търся баланс както между институциите, така и между институциите и гражданите, заяви новият държавен глава.

В края на изказването си Плевнелиев отбеляза, че политическото противопоставяне е двигател на демокрацията. Той призова политиците да запазят критичността към грешките на другите и към своите собствени, но триумфът над политическия противник да не минава през загърбването на националните приоритети.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева увери новоизбрания президент, че българският парламент е готов да бъде негов активен партньор във всяка конструктивна инициатива в интерес на България и добруването на нейните граждани.

Казвала съм го и пак ще го кажа – трябва да работим за единението, заяви Цецка Цачева. Когато казвам единение, имам предвид съгласие за посоката, но и убедеността, че по пътя трябва да вървим всички заедно, че трябва да пазим усещането за общност – ние всички, всички професии, всички слоеве, всички етноси, млади и стари, сме граждани на тази страна, ние всички трябва да допринасяме за общия живот, ние всички сме отговорни той да стане по-добър и по-смислен, допълни тя.

Председателят на парламента пожела на новия президент да бъде достоен обединител на нацията. „Вие завършихте, господин Плевнелиев, речта си с една вярна и безспорна констатация: Всички българи можем, ако искаме да съградим. Аз Ви пожелавам да работите така, че в края на Вашия мандат всички ние – българите, да бъдем по-отговорни към нашата страна и един към друг, по-сплотени, по-единни, но и по-щастливи”, заяви Цецка Цачева.

Церемонията по полагане на клетвата завърши с обща снимка на централния вход на парламента на народните представители, новоизбрания президент и вицепрезидент и официалните гости.Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини