Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване"
18/01/2012

Парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники със 166 гласа "за", 6 - "против", и трима въздържали се. Заместник-председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Валентин Николов предложи в решението да бъде записано, че забраната върху спорния метод е безсрочна и тя важи за територията на страната и прилежащата й акватория в Черно море. С това искам да сложа край на спекулациите и интерпретациите, от опозицията веднага потърсиха вариант за задкулисни игри, коментира Николов. Така, посочи той, ГЕРБ за пореден път показва, че работи с гражданското общество и се вслушва в думите му, което ще продължава и занапред. Депутатите приеха по принцип проекта на лидера на РЗС Яне Янев за мораториум, с редакциите, направени от икономическата комисия и допълнени от предложението на ГЕРБ в залата. Мотивите ни са срещу метода на проучването и добива, при който се използват отровни и канцерогенни вещества, обясни Янев. Думата "мораториум" беше заменена със "забрана" по предложение на Любен Корнезов и Петър Димитров от левицата. С приетите текстове се забраняват добив на шистов газ, както и теренни проучвания за добив на газ и нефт, които се извършват по спорната технология. Всички подобни методи трябва да бъдат спрени, а нарушителите се санкционират с глоба от 100 млн. лева. Дава се срок три месеца на лицата, вече придобили разрешение за извършване на проучвания и добив по този метод, да представят за одобрение преработени работни проекти, невключващи забранените методи. Субектите, които не го направят в срок, ще загубят правата си, предвижда мораториумът. По предложение на Корнезов отпадна текстът, че те няма да имат право на компенсация или обжалване. По негово искане отпадна и разпоредбата, че освен с глобата, нарушителите ще се наказват и с конфискуване на техниката.

Парламентът определи Комисия за одитиране на годишните финансови отчети на Сметната палата за 2009 и 2010 г. Председател на комисията е Димитър Главчев от ПГ на ПП ГЕРБ, нейни членове са депутатите Ваня Георгиева /ПГ на ПП ГЕРБ/, Димитър Горов /ПГ на Коалиция за България/, Ердоан Ахмедов / ПГ на ДПС/, Кирчо Димитров /ПГ на Синята коалиция/, Любомир Владимиров /ПГ на партия Атака/ и независимият Дарин Матов, както и експерт-счетоводителите Зоя Петрова и Виолета Михайлова. Те трябва да внесат за разглеждане в парламента доклади до 31 март 2012 г.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини