Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
След 1 януари 2007 г. европейският Омбудсман ще разполага с капацитет да отговаря на жалбите на граждани на български език, заяви в Народното събрание Омбудсманът на ЕС
29/11/2006

След 1 януари 2007 г. европейският Омбудсман ще разполага с капацитет да отговаря на жалбите на граждани на български език, заяви в Народното събрание Омбудсманът на ЕС

29 ноември 2006 г.


След 1 януари 2007 г. европейският омбудсман ще разполага с капацитет да отговаря на жалбите на граждани на български език, зави в изявление за медиите в Народното събрание Омбудсманът на Европейския съюз Никифорос Диамандурос.

Проф. Диамандурос бе приет на 29 ноември 2006 г. от заместник-председателя на парламента проф. Любен Корнезов. Той се срещна и с ръководствата на Комисиите по европейска интеграция, по правата на човека и вероизповеданията, по жалбите и петициите на гражданите и на Комисията за борба с корупцията.

Договорът за Европейската общност задължава европейския омбудсман да кореспондира с гражданите на езика, на който те са се обърнали към него, посочи в изявлението си проф. Диамандурос. Той допълни, че след 1 януари ще разполага с капацитет да отговаря на жалбите на граждани на 23 европейски езици, включително румънски и български. От 1 януари ще имам в своя правен отдел български юрист, който да ми помага при гледане на жалбите, подадени от България, и съм в края на процедурата по селекция на най-подходящия кандидат, каза той.

Проф. Никифорос Диамандурос отбеляза, че визитата му в България съвпада с исторически момент в развитието на страната - присъединяването й към ЕС. В качеството си на европейски омбудсман исках по време на посещението си да информирам българските граждани за допълнителните права, които ще придобият от 1 януари 2007 г. като граждани на ЕС, заяви той.

Европейският омбудсман посочи, че ЕС дава големи възможности на българските граждани да защитават и упражняват ефективно правата си.

Омбудсманът на България Гиньо Ганев отбеляза значението на визитата на европейския омбудсман в самото навечерие на присъединяването на страната към ЕС.

Европейският омбудсман разговаря със заместник-председателя на Народното събрание Любен Корнезов. Проф. Корнезов запозна госта с приоритетите в работата на 40-то Народно събрание и фокусира вниманието му върху консултациите между парламентарните политически сили във връзка с изпращането и избирането на български евродепутати. В разговора бе подчертано значението на ползотворното сътрудничество между националните законодателни органи и институцията на Омбудсмана.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини