Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински пое председателството на ПАЧИС
23/11/2006

Георги Пирински пое председателството на ПАЧИС

Баку, 23 ноември 2006 г.


Председателят на Народното събрание Георги Пирински участва на 23 ноември 2006 г. в Баку в 28-та есенна пленарна сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС).

На форума в азербайджанската столица Георги Пирински пое българското председателство на ПАЧИС.

Постът му бе символично предаден от досегашния председател на организацията, председателя на Милли Меджлиса на Азербайджан Октай Асадов.

Страната ни поема председателството на регионалния форум за икономическо сътрудничество за следващите шест месеца. Георги Пирински ще бъде председател на ПАЧИС до юни 2007 г., когато София ще стане домакин на следващата пролетна сесия на Генералната асамблея на организацията.

На форума в Баку присъстваха и представители на организации, свързани със сътрудничеството в региона на Черно море, наблюдатели и гости от Европейския парламент, ПАСЕ, Европейската комисия и други органи на ЕС, международни организации и парламенти на редица държави.

Основна тема на 28-та есенна пленарна сесия на ПАЧИС бяха начините за повишаване на ефективността на дейността на Организацията Черноморско икономическо сътрудничество.

Днес, 23 ноември 2006 г., председателят на Народното събрание Георги Пирински бе приет от президента на Азербайджан Илхам Алиев. В хода на разоговора бе споделено разбирането, че пред двустранните връзки се очертават перспективи за качествено нов етап на развитие. Бяха очертани основните фактори, благоприятстващи българо-азербайджанските отношения: стабилното политическо и кономическо развитие на двете страни; плановете за развитие на регионалната инфраструктура в Черноморско-кавказкия регион и в Югоизточна Европа; и не на последно място по значение – европейската рамка за реализация на проектите в контекста на членството на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г., както и на меморандума за дългосрочно политическо и енергийно сътрудничество между ЕС и Азербайджан, подписан в средата на този месец. За осъществяването на такова ново качествено развитие очевидно са необходими допълнителни стъпки, преди всичко на правителствено равниище между България и Азербайджан, бе констатирано на срещата. Същевременно, отново бе потвърдена особената роля на парламентарните контакти, както и на сътрудничеството в многостранни парламентарни асамблеи.

От 24 до 25 ноември 2006 г. българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, ще бъде на официално посещение в Азербайджан. В делегацията са включени народните представители Атанас Мерджанов (ПГ на Коалиция за България), Борислав Ралчев (ПГ ан НДСВ), Фатме Илияз (ПГ на ДПС) и Красимир Каракачанов (ПГ на БНС).

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини