Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински разговаря с председателя на Федералния съвет на Австрия
14/11/2006

Георги Пирински разговаря с председателя на Федералния съвет на Австрия

14 ноември 2006 г.

Председателят на парламента Георги Пирински прие на 14 ноември 2006 г. в Народното събрание председателя на Федералния съвет на Австрия Готфрид Кнайфел. Австрийският гост е на официално посещение у нас от 14 до 15 ноември 2006 г. по покана на председателя на българския парламент. След срещата двамата председатели направиха официално изявление за медиите.

Посещението в България на председателя на Федералния съвет на Австрия точно в този момент е особено ценно за нас, защото дава възможност за нова крачка в развитието на контактите между парламентите на двете страни и на двустранните отношения, заяви председателят на българския парламент.

Между нас вече е изградено стабилно взаимно доверие, което оценяваме като основа за сътрудничеството между двете страни и парламентите в контекста на предстоящото присъединяване на България към Европейския съюз, както и за общите ни усилия за укрепване на мира и сътрудничеството в Югоизточна Европа и специално в Западните Балкани, изтъкна още Георги Пирински. Двамата председатели са отделили специално място на развитието на двустраните отношения в областта на инвестициите, комуникациите, инфраструктурата и културата, както и на контактите между държавните и гражданските структури.

Председателят на Федералния съвет на Република Австрия Готфрид Кнайфел подчерта, че посещението му се осъществява в ключов за България момент – само няколко седмици преди присъединяването на страната ни към ЕС. Акцентирахме върху дългогодишните, изключително интензивни и много сериозни контакти между България и Австрия, които обхващат както сферата на културата, така и на икономиката и на политиката. Доверието между нас е един от важните детайли, което дава възможност за бъдещо сътрудничество между нашите страни и в рамките на Европейския съюз, изтъкна гостът.

Двамата председатели са били единодушни в разбирането си, че България и Австрия ще продължат да посвещават усилия и енергия за успешно реализиране на съвместни проекти в рамките на ЕС. Според австрийския председател основна цел и обща задача е постигането на съчетание между икономическата динамика и социалната сигурност за гражданите на двете страни.

На въпрос дали Австрия ще подкрепи изразеното в Германския Бундестаг искане за налагане на предпазна клауза за България в областта на правосъдието и вътрешния ред, австрийският председател бе категоричен, че както в австрийския парламент като цяло, така и в Комисията по европейски въпроси на Федералния съвет, такива желания, стремежи и намерения няма.

По късно двамата председатели поднесоха венци на паметника на “Незнайния воин”.

Програмата на председателя на Федералния съвет на Република Австрия предвижда също срещи с министър-председателя Сергей Станишев, с Президента Георги Първанов и със заместник министър-председателя и министър на външните работи Ивайло Калфин.

* * *

По-рано на 14 ноември 2006 г. председателят на парламента Георги Пирински се срещна с министър-председателя на Естония Андрус Ансип. Приносът на парламентите в по-нататъшното развитие на българо-естонските отношения и ролята на двете страни в общоевропейския процес на пратньорство бяха централна тема в разговора.

Естонският гост поздрави на български език председателя на Народното събрание за забележителния напредък на България по пътя й към пълноправно членството в ЕС. Той заяви, че Естония привества този успех, защото е заитересована от изграждането на силен и конкурентноспособен съюз. От своя страна председателят на парламента изтъкна, че страната ни разглежда членството си като инвестиция в по-голямата сигурност, стабилност и просперитет на ЕС.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини