Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Парламентарни комисии
Комисия по образованието и науката
Комисията и Съвета на жените в бизнеса с обща програма за кариерно ориентиране на ученици
13/03/2018
Програма за кариерно ориентиране на учениците от 6 и 7 клас стартира Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание и Съвета на жените в бизнеса в България. За това се договориха на работна среща на 13.03 2018 година Милена Дамянова, председател на Комисията и инж. Боряна Манолова, председател на Съвета и главен изпълнителен директор на „СИМЕНС-България“ и инж. Ваня Кънева, член на Управителния съвет на Съвета.
Програмата ще стартира от последната седмица на април и включва запознаване на учениците с различните професии и възможности за работа и обучение. Уроците ще се водят от най-добрите работници и служители на компаниите, които вече са поискали да участват в инициативата. Целта е учениците да получат реална предства за възможностите, които има за тяхното кариерно израстване, много преди реално да изберат какво ще учат в гимназията или по-късно. Целта е да направим работеща програма, която да е полезна за всеки ученик, коментира Дамянова. Според инж. Манолова по-този начин фирмите ще имат още един шанс да работят пряко с образователната система. Има чудесни млади хора, които са направили успешни кариери и които с удоволствие ще разкажат за тях на учениците, подчерта и инж. Кънева. В училищата ще влизат не само топ мениджъри на компании, а служители и работници, които ще разказват за личния си опит и избор на професия.
Това е втората инициатива на Милена Дамянова и Съвета на жените в бизнеса в България. През миналата 2017 година се проведе едногодишна Лидерска академия за млади директори на училища.На снимката са участниците в Лидерската академия за директори при завършването на обучението им в Народното събрание.