Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Предстоящи събития
неделя, 18/02/2018
 • 18:30
  Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства в Ловеч на тържествената заря-проверка по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Проверката ще бъде на 18 февруари 2018 г., в 18.30 часа. 

  Председателят на парламента ще приеме почетния строй и ще произнесе слово. 

понеделник, 19/02/2018
 • 15:00
  Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между националните парламенти и Европейския парламент за изпълнението на Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз ще обсъдят участниците в Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в ЕС. Двудневният форум, организиран от Европейския парламент и Народното събрание, е третото събитие в рамките на парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС. Домакин на конференцията, която ще бъде на 19 и 20 февруари 2018 г., е Европейският парламент в Брюксел.

  „Политически приоритети на цикъла на Европейския семестър 2018“ ще бъде темата, по която ще дебатират участниците в конференцията през първия ден. Дискусията ще водят председателят на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент Роберто Гуалтиери и заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание Евгения Ангелова. В рамките на обсъждането изказвания се очаква да направят заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, европейският комисар по Икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, европейският комисар по Заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тейсен, докладчиците за Европейския семестър за 2018 г. Кшищоф Хетман и Юг Байе.

  По-късно парламентаристите ще имат интерпарламентарни срещи по комисии - Комисия по икономически и парични въпроси, Комисия по заетост и социални въпроси и Комисия по бюджет.

  Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открият на 20 февруари 2018 г. в 9.00 часа Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в ЕС. Темата на дискусията ще бъде „Укрепване на устойчивостта и стабилизация на Икономическия и паричен съюз“.

  Предвижда се участниците в интерпарламентарната конференция да дебатират по темата „От Европейски механизъм за стабилност към Европейски валутен фонд: Каква трябва да бъде ролята на парламентите?“. Дискусията ще водят заместник-председателят на Европейския парламент Богуслав Либерадцки и председателят на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание Менда Стоянова.

  По време на заключителната пленарна сесия парламентаристите от страните-членки на ЕС ще обсъдят следващата Многогодишна финансова рамка. Очаква се в дискусията да участват  председателят на Комисията по бюджет на Европейския парламент Жан Артюи, председателят на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание Менда Стоянова, европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер и др.

 • 17:00
  Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства в Брюксел на възпоменателна церемония за отбелязване на 145 години от гибелта на Апостола на свободата пред барелефа на Васил Левски на сградата на консулската служба към посолството на България в Белгия. Отбелязването ще бъде на 19 февруари 2018 г. в 17.00 часа.

  Почетен гост ще бъде председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. На събитието ще присъстват народни представители, членове на Европейския парламент и представители на българската общност. Цвета Караянчева и Антонио Таяни ще отправят послания по повод годишнината.

  Ученици от българското училище „Пейо Яворов“ към посолството на Република България ще изпълнят стихотворения, посветени  на Апостола. Поднесени ще бъдат цветя пред барелефа на Васил Левски.

  Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще бъде в Брюксел за участие в Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в Европейския съюз.

вторник, 20/02/2018
 • 08:45

  Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в Брюксел в Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в Европейския съюз. Това е третият форум от календара на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС.
  На 20 февруари 2018 г. в 8.45 часа  председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще се срещне с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.
  В 9.15 часа двамата ще открият пленарната сесия „Укрепване на устойчивостта и стабилизацията в Икономическия и паричен съюз“ в рамките на форума за стабилност, икономическа координация и управление в Европейския съюз“.
  В 11.00 часа Цвета Караянчева ще разговаря с членовете на България в Европейския парламент, а в 12.30 часа ще се срещне с еврокомисаря, отговарящ за цифровата икономика и общество Мария Габриел. • 15:00
  Народното събрание ще бъде домакин на работна среща-дискусия по проекта на доклад за второ гласуване на промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община. Дискусията, организирана от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, ще започне в 15.00 часа на 20 февруари 2018 г. в зала 356, пл. „Княз Александър I“.

  На срещата са поканени всички заинтересовани институции, неправителствени и браншови организации.

сряда, 21/02/2018четвъртък, 22/02/2018

 • 14:30
  На 22 февруари 2018 г., от 14.30 часа в зала 3 в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър І“ ще се проведе среща на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове с представители на Комисията по европейските въпроси в шведския парламент (Риксдаг) и посланика на Швеция в България.
  На срещата ще бъдат обсъдени теми, свързани с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на земеделието и рибарството, околната среда и образованието.


петък, 23/02/2018